Jak zdjąć gałkę zmiany biegów SMG oraz rączkę hamulca M3 e46

2000-2006 | silnik: S54
Awatar użytkownika
Tomcio
Auto: M3 e92 Competition

Jak zdjąć gałkę zmiany biegów SMG oraz rączkę hamulca M3 e46

Post autor: Tomcio » ndz wrz 26, 2010 11:08

Jak w temacie. Muszę zdjąć gałkę, żeby zdjąć mieszek (do obszycia przez tapicera).
Napiszcie jak to zrobić żeby niczego nie uszkodzić, czy gdzieś jest jakaś zapadka, śrubka...

Dodatkowo nie mogę zdjąć rączki hamulca ręcznego ale chyba gdzieś słyszałem że rączkę wyjmuje się z całym uchwytem ręcznego. Ja potrzebuję zdjąć tylko ten element skórzany, jest taka możliwość?

Proszę o info.

Awatar użytkownika
Tomcio

Re: Jak zdjąć gałkę zmiany biegów SMG oraz rączkę hamulca M3 e46

Post autor: Tomcio » ndz wrz 26, 2010 21:42

Nikt nie wie?

Bombel może Ty, bo raczej miałeś najwięcej z nas części do M3 w ręce ;)

Awatar użytkownika
Mickey
Auto: M5 E39 LCI '01

Post autor: Mickey » ndz wrz 26, 2010 22:16

Co do gałki nie wiem ale jeśli chodzi o ręczny najpierw wypnij mieszek z tunelu nie jest przykręcany tylko zapinany na zaczepy a do manetki zaciśnięty na objemkę zaciskową a samą manetkę ściągniesz na siłę wysuwając ją do przodu dźwigni hamulca. Żeby Ci było wygodniej ją zsunąć zaciąg sobie ręczny ;)

Keepsake
Kontakt:

Re: Jak zdjąć gałkę zmiany biegów SMG oraz rączkę hamulca M3

Post autor: Keepsake » pn wrz 27, 2010 06:24

Tomcio pisze:Jak w temacie. Muszę zdjąć gałkę, żeby zdjąć mieszek (do obszycia przez tapicera).
Napiszcie jak to zrobić żeby niczego nie uszkodzić, czy gdzieś jest jakaś zapadka, śrubka...

Dodatkowo nie mogę zdjąć rączki hamulca ręcznego ale chyba gdzieś słyszałem że rączkę wyjmuje się z całym uchwytem ręcznego. Ja potrzebuję zdjąć tylko ten element skórzany, jest taka możliwość?

Proszę o info.
Gałkę trzeba po prostu ściągnąć. Wymaga to sporej siły, ale po prostu złap ją ręką i pociągnij do góry.

Co do hamulca to znalazłem to: http://www.redlinegoods.com/E46install.shtm (i to: http://www.redlinegoods.com/E46shiftboot.shtm)

Pzdr

mateush
Site Admin
Auto: 997TT

Post autor: mateush » pn wrz 27, 2010 19:34

Zgodnie z tym co pisza przedmowcy, zeby zdjac galke SMG musisz ja pociagnac z calej sily do gory. Uwazaj zeby przy tym nie wybic sobie oka!

Jesli chodzi o reczny to sama koncowka jest niedemontwalna (w oryginale). Zeby zdjac mieszek wystarczy ze go wyczeopisz i wywiniesz na lewa strone i zdjemiesz opaske. Zeby zdjac cala dzwignie ze skorzana koncowka, muszisz zdemontowac podlokietnik i tunel.
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!

Awatar użytkownika
Tomcio

Post autor: Tomcio » pn wrz 27, 2010 22:04

Ok Panowie, dzisiaj nie miałem czasu ale jutro ide do garażu się z tym posiłować.
Została do zdjęcia gałka i kierownica.

Awatar użytkownika
Tomcio

Post autor: Tomcio » wt wrz 28, 2010 18:15

Gałka faktycznie wyskakuje po mocniejszym szarpnięciu.
Wszystko wyjęte oprócz... kierownicy, męczyłem się ponad godzine i nie potrafie oggiąć tych sprężynek trzymających poduchę, używałem naprawdę dużo siły i nic... siedzi na miejscu.

ODPOWIEDZ